Beauty news Share beauty news

Φρόντισε τα δόντια σου εύκολα και σωστά!!!

Ένα όμορφο χαμόγελο κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις! Είναι στολίδι για κάθε πρόσωπο και το μυστικό της ομορφιάς είναι σε κάθε περίπτωση η υγεία! Πώς μπορούμε, όμως, να αποκτήσουμε υγιή και λαμπερά δόντια;

Οι διατροφικές επιλογές παίζουν ρόλο στο χρώμα των δοντιών. Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, το κόκκινο κρασί και το κάπνισμα είναι εχθροί των λευκών δοντιών, οπότε η ελεγχόμενη κατανάλωσή τους και η αποφυγή του καπνίσματος είναι αναγκαία.

Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, αλλά και σκληρές τροφές, καθώς απαιτούν έντονη μασητική προσπάθεια. Κατά την προσπάθεια αυτή προκαλείται μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των δοντιών από μικρόβια. Οι βιταμίνες που ξεχωρίζουν για την ευεργετική τους επίδραση στη στοματική υγεία είναι:

– Βιταμίνη Α: Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, στο αυγό, στο καρότο, καθώς και στα λαχανικά με κίτρινο και σκούρο πράσινο χρώμα. Αποτρέπει την ξηροστομία.
– Βιταμίνη Κ2: Βρίσκεται στα μαλακά τυριά, στο αυγό και στο βούτυρο. Παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του ασβεστίου και καθορίζει σε ποια σημεία του σώματος θα κατευθυνθεί.
– Βιταμίνη Ε: Βρίσκεται στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στους ξηρούς καρπούς. Έχει αντιοξειδωτική δράση κι αποτρέπει την υπερβολική ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.
– Βιταμίνη D: Βρίσκεται στα μανιτάρια, στα λιπαρά ψάρια και σε ορισμένα γαλακτοκομικά. Στο εσωτερικό των δοντιών υπάρχουν οι οδοντοβλάστες(παράγουν οδοντίνη), που χρειάζονται τη βιταμίνη D για να ενεργοποιηθούν.

Τι μπορώ να κάνω για να έχω υγιή δόντια και ούλα;

  • Ο χρυσός κανόνας της στοματικής υγιεινής είναι το 3x3x3! Βούρτσισμα για 3 λεπτά, 3 φορές την ημέρα και αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες. Με την κατάλληλη αντιμικροβιακή οδοντόκρεμα .
  • Η χρήση οδοντικού νήματος πριν το βούρτσισμα μας βοηθά να βουρτσίζουμε τα δόντια σας πιο αποτελεσματικά,  καθώς αφαιρεί τα τρόφιμα που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια και φτάνει σε σημεία όπου η πλάκα τείνει να συσσωρεύεται. Η Curaprox σου δίνει πολλές μορφές οδοντικού νήματος!
  • Δε ξεχνάμε το καθαρισμό των ούλων, της γλώσσας και των εσωτερικών των μάγουλων, αφού τα μικρόβια παραμονεύουν παντού. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα Listerine, καθώς φτάνει και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από ένα γεύμα που καταναλώσαμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να πλύνουμε εκείνη την ώρα τα δόντια μας.
  • Καταπολεμήστε τον φόβο για τον οδοντίατρο! Εύκολο να το λέω, αλλά όχι πάντοτε εύκολο να το κάνω Τον επισκεπτόμαστε κάθε 6 μήνες για τον έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής, αλλά και για τον καθαρισμό των δοντιών μας.

EXTRA TIPS

  • Μη βρέχεις την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου! Αν και οι περισσότεροι κάνουμε σχεδόν ασυναίσθητα την κίνηση αυτή, κάτι τέτοιο είναι λάθος. Στόχος είναι η οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της και η παρουσία νερού δυσκολεύει τη διαδικασία.
  • Μην ασκείς πίεση κατά το βούρτσισμα. Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα ή και τα δόντια. Το αποτελεσματικό βούρτσισμα εξαρτάται από τη σωστή τεχνική και όχι από τη δύναμη που βάζουμε. Απαλά και κυκλικά!!
  • Εξοπλίσου με μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα από Oral B. Οι οδοντίατροι συνηγορούν στο ότι μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει καλύτερα αποτελέσματα από την κλασική, καθώς καθαρίζει κάθε δόντι, ακόμη και περιοχές που συχνά δεν καταφέρνει φτάσει η συμβατική οδοντόβουρτσα , εξασφαλίζοντας στοματική καθαριότητα ανώτερης ποιότητας.

Να θυμάστε πως οι σωστές συνήθειες ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Από την εμφάνιση του πρώτου κιόλας δοντιού, θα πρέπει να αρχίζει η στοματική υγιεινή!
Και μη ξεχνάτε να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό!!

Related Posts

No Comments

Leave a Reply