Έφυγε από τη ζωή η θρυλική μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου σε ηλικία 91 ετών
Η Βέφα Αλεξιάδου, η εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής μαγειρικής, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 91 ετών, ενώ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εθνική μας μαγείρισσα» έφυγε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 25 Νοεμβρίου 2024, στην Α΄ Παθολογική κλινική του νοσοκομείου.
Μια ζωή αφιερωμένη στη μαγειρική και την τηλεόραση
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933 και αποτέλεσε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες παρουσίες στον χώρο της ελληνικής κουζίνας. Ήταν σύζυγος του καθηγητή Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία και την Άντζελα, οι οποίες έφυγαν πρόωρα από τη ζωή.
Ακαδημαϊκά, σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Berkeley των ΗΠΑ. Οι εξειδικεύσεις της περιλάμβαναν την υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τις σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές. Αυτές οι γνώσεις αποτέλεσαν τη βάση για την καριέρα της ως συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία.
Η πορεία της στη μικρή οθόνη
Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στον «Πρωινό Καφέ» του ΑΝΤ1, όπου μαγείρεψε μαζί με εμβληματικές παρουσιάστριες, όπως η Ρούλα Κορομηλά και η Ελένη Μενεγάκη. Παρά το γεγονός ότι δεν αμειβόταν για τη συμμετοχή της, αυτή η συνεργασία εκτόξευσε την αναγνωρισιμότητά της και τα βιβλία της έγιναν ανάρπαστα. Στη συνέχεια, παρουσίασε εκπομπές όπως «Τα Μυστικά της Βέφας» στο Mega και «Στην Κουζίνα με τη Βέφα» στο Alter.
Προσωπική ζωή και δυσκολίες
Η Βέφα είχε μόνιμη κατοικία στη Χαλκιδική, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Σε συνεντεύξεις της, είχε αποκαλύψει πως η υγεία της και οι περιπέτειες της οικογένειάς της την ανάγκασαν να ξοδέψει σχεδόν όλη την περιουσία της.
Μια γυναίκα που σημάδεψε την ελληνική κουζίνα
Η Βέφα Αλεξιάδου αφήνει πίσω της μια σπουδαία κληρονομιά στη μαγειρική τέχνη, αποτελώντας πρότυπο για πολλούς νέους στον χώρο. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, παρέμεινε ένα σύμβολο δημιουργικότητας, δύναμης και αγάπης για την κουζίνα και την παράδοση.