Μοσχάτα vegan κρασιά από τη Σάμο με φυσικές μεθόδους διαύγασης.
Αναρωτιέται συχνά ο καταναλωτής: Πώς είναι δυνατόν ένα κρασί, με πρώτη ύλη το σταφύλι, να μην είναι vegan; Κι όμως, δεν είναι όλα τα κρασιά vegan. Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις και τις διαδικασίες πιστοποίησης, πολλά κρασιά δεν είναι φιλικά προς τους vegan.
Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου, με 90 χρόνια ιστορίας, οινικής και πολιτιστικής προσφοράς, πρωτοπορεί στην παραγωγή τόσο ξηρών όσο και γλυκών vegan κρασιών. Συνδυάζοντας την παράδοση της οινοποίησης με τις vegan πρακτικές, ο Συνεταιρισμός προσφέρει ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές.
Vegan Κρασιά: Τι Είναι και Γιατί Δεν Είναι Όλα τα Κρασιά Vegan;
Ενώ τα σταφύλια είναι η βάση του κρασιού, η διαδικασία παραγωγής του, ειδικά στο στάδιο της διαύγασης (ή αλλιώς «κολλάρισμα»), είναι ο λόγος που δεν είναι όλα τα κρασιά vegan ή vegetarian. Η διαύγαση γίνεται για να αφαιρεθούν μικροσκοπικά μόρια, όπως πρωτεΐνες και τανίνες, που καθιστούν το κρασί θολό.
Παραδοσιακά, οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν οργανικές ύλες για τη διαύγαση, όπως:
- Καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος)
- Αλβουμίνη (ασπράδια αυγών)
- Ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη)
- Ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη από ψάρια)
Αυτά τα υλικά δεν είναι αποδεκτά από τους vegans, καθώς αν και αφαιρούνται μετά τη διαδικασία, μπορεί να αφήσουν μικρά ίχνη στο κρασί.
Πώς Παράγονται Vegan Κρασιά στη Σάμο
Στη Σάμο, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ακολουθεί πρακτικές φιλικές προς τους vegan, χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα διαύγασης όπως:
- Μπεντονίτης (άργιλος)
- Ενεργός άνθρακας
Αυτά τα υλικά είναι κατάλληλα για vegan και vegetarian κρασιά. Τα κρασιά που παράγονται με αυτές τις μεθόδους μπορούν να φέρουν την πιστοποίηση vegan, μετά από έλεγχο.
Γιατί Να Επιλέξεις Vegan Κρασιά;
Η μετάβαση σε πιο φυσικές μεθόδους παραγωγής κρασιού όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τις φιλοσοφίες των vegan και vegetarian, αλλά παράγει επίσης κρασιά με λιγότερη οινολογική παρέμβαση. Τα vegan κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου είναι απόδειξη της δέσμευσης προς την ποιότητα και τη φυσικότητα, προσφέροντας επιλογές που σέβονται τόσο τη φύση όσο και τον καταναλωτή.
Η αλήθεια είναι πως η μετάβαση σε πιο φυσικές μεθόδους οινοποίησης επιτρέπουν στη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Η ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης διαδικασία, παράγει περισσότερα vegan και vegetarian friendly κρασιά.
Ένας αυξανόμενος αριθμός οινοπαραγωγών σε όλον τον κόσμο έχουν κάνει την επιλογή να μην εφαρμόζουν κολλάρισμα (διαύγαση) ή/και να μη φιλτράρουν τα κρασιά τους, αφήνοντάς τα να αυτοσταθεροποιηθούν, όπως για παράδειγμα η σειρά των “Άθικτων Οίνων” του Ε.Ο.Σ ΣΑΜΟΥ. Τέτοια κρασιά συνήθως αναφέρουν στην ετικέτα τη σήμανση “un-fined” ή/και “un-filtered”.
Ποιοί είναι οι Vegan Οίνοι από Μοσχάτο Σάμου;
Επίσημα πιστοποιημένοι Vegan Κωδικοί του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου είναι:
- Τα “Αρχέγονα Εδάφη”
- Οι σειρά των “Άθικτων Οίνων” (βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας): Βουνίτης-Προφήτης και Ερημίτης
- Οι “Ψηλές Κορφές”
- Το “Moscato Aspro”
- Το “Samos Vin Doux”