Beauty news Share beauty news

Πως να μειώσεις τη λιπαρότητα στα μαλλιά σου!!!

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων διαθέτουν λιπαρά μαλλιά, σε αυτό ανήκω και εγώ, τα οποία τείνουν να θαμπώνουν και να φαίνονται απεριποίητα. Πρόκειται για μια φυσική κατάσταση που για κάποιους θεωρείται ένα σοβαρό αισθητικό πρόβλημα, ωστόσο είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας φυσικής διαδικασίας. Οι ρίζες των μαλλιών έχουν σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα. Μάλιστα, το σμήγμα είναι ωφέλιμο για τα μαλλιά. Σκοπός του είναι να διατηρήσει την τρίχα εύκαμπτη και το δέρμα αδιάβροχο.

Η παραγωγή σμήγματος μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με …

Τύπος μαλλιών: Αν έχετε λεπτά μαλλιά, η επιφάνεια της τρίχας είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα το σμήγμα να μην απορροφάται γρήγορα και να ταξιδεύει προς τις άκρες προκαλώντας μεγάλη λιπαρότητα στα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τα ίσια. Αντίθετα, τα πολύ σγουρά μαλλιά τείνουν να παγιδεύουν το σμήγμα στις ρίζες, κάνοντας τις να φαίνονται λαδωμένες.

Κληρονομικότητα: Τα γονίδια μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά. Επομένως, αν έστω ένας από αυτούς έχει λιπαρά μαλλιά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε κι εσείς.

Ορμονικές διαταραχές: Κατά την περίοδο, την ωορρηξία, την εγκυμοσύνη, την εφηβεία (πχ λόγω ακμής) και την εμμηνόπαυση ο οργανισμός έχει πολλές ορμονικές διαταραχές. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τις περιόδους με μεγάλο στρες, όπως και με την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή κάποιων άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην αύξηση της λιπαρότητας.

Δερματικές παθήσεις: Το έκζεμα, η ψωρίαση, αλλά και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι παθήσεις του δέρματος που μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε λιπαρά μαλλιά, αλλά και σε πιτυρίδα.

Μερικά από τα «μυστικά» μου για να μειώσω τη λιπαρότητα στα μαλλιά μου..

Συχνό λούσιμο: Τα λιπαρά μαλλιά θέλουν συχνό λούσιμο με χλιαρό νερό, ακόμα και κάθε μέρα αν χρειάζεται. Κάθε λούσιμο απομακρύνει σχεδόν όλο το σμήγμα από τους σμηγματογόνους αδένες. Συνήθως χρησιμοποιώ διάφανα και όχι κρεμώδη σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά με βάση τον άργιλο. Απορροφά και δεσμεύει μεγάλες ποσότητες λιπαρών ουσιών και γι’ αυτό, είναι ιδανικός για την καταπολέμηση των λιπαρών μαλλιών.

Σωστή εφαρμογή conditioner : το εφαρμόζω στις άκρες και αποφύγω τις ρίζες. Τέλος, φροντίζω να το ξεπλύνω πάρα πολύ καλά. Εάν παραμείνουν υπολείμματα condiotioner στα μαλλιά θα οδηγήσουν στην ανεπιθύμητη λιπαρότητα. Επίσης, η εφαρμογή του στις ρίζες δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την συσσώρευση βρωμιάς και το φράξιμο των πόρων.

Συχνό πλύσιμο της βούρτσας χτενίσματος: Όλα τα εργαλεία θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά γιατί μεταφέρουν τα βακτήρια και τους ρύπους στα μαλλιά. Συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι για να αφαιρούνται οι ρύποι, τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling, αλλά και η συσσωρευμένη λιπαρότητα από την επιφάνεια της.α

Προσπαθώ να μην αγγίζω τα μαλλιά μου συνέχεια: Έτσι  μεταφέρετε η λιπαρότητα των χεριών στις τρίχες.

Αλλάζω συχνά μαξιλαροθήκη: Τόσο το πρόσωπο, όσο και τα μαλλιά μεταφέρουν λιπαρότητα στη μαξιλαροθήκη. Διατηρώντας λοιπόν για πολλές μέρες την ίδια μαξιλαροθήκη, συσσωρεύεται περισσότερη λιπαρότητα, η οποία μεταφέρεται εκ νέου στα μαλλιά.

Μόνιμες λύσεις μάλλον δεν υπάρχουν! Ο σημαντικότερος κανόνας για τα λιπαρά μαλλιά είναι «Όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα!»

Related Posts

No Comments

Leave a Reply