Lifestyle

Τρόφιμα που βοηθούν στην θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια δερματολογική νόσος, η οποία απασχολεί πολύ όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων και δη των γυναικών. Τα αίτια της ακμής είναι η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί παράγοντες αλλά και ο τρόπος ζωής.

Στοιχεία του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την ακμή είναι η ποιότητα της διατροφής, το άγχος άλλα και η ανεπαρκής φροντίδα του δέρματος.

Σχετίζεται η ακμή με τη διατροφή;

Όπως μας εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος, «την τελευταία πενταετία αρχίζουν να συσσωρεύονται στοιχεία από πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν την σχέση της ακμής με τη διατροφή. Η διατροφή επηρεάζει βασικούς μηχανισμούς της ακμής με βασική την έκκριση ινσουλίνης, ανδρογόνων και άλλων αυξητικών παραγόντων».

Οι συμβουλές του Διαιτολόγου.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται:

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, τα γλυκά, η σοκολάτα γάλακτος και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Επειδή όμως η κατηγορία περιέχει πολύ θρεπτικά τρόφιμα, δεν πρέπει να αποκλειστεί τελείως αλλά μόνο στις περιόδους εξάρσεων.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο. Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα προϊόντα τους (λευκό ψωμί, ζυμαρικά και πίτες, άσπρη ζάχαρη, γλυκά με αλεύρι και ζάχαρη (π.χ. τούρτες, πάστες, σιροπιαστά), άσπρο ρύζι, πατάτες καθώς και έτοιμοι χυμοί ή ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.

Τρόφιμα που συσχετίζονται με φλεγμονές. Όλα τα έτοιμα φαγητά (junk food) που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, κρέατα πλούσια σε λίπος, (γύρος, παϊδάκια, σνίτσελ), φαγητά με κρέμες γάλακτος, κ.ά.

Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται κατά τη θεραπεία της ακμής. Γάλατα από φυτικές πηγές (γάλα ρυζιού, γάλα αμυγδάλου κ.ά). Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (όσπρια, λαδερά, ξηροί καρποί, λαχανικά, άπαχα κρεατικά, ψάρι, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

 

nooz.gr

 

Related Posts

No Comments

Leave a Reply